Voor de zakelijke én particulier markt
Wie kan er gebruik maken van het systeemdossier?
Het systeemdossier is er in de basis voor bedoelt om de PV-installateur én PV-eigenaren te helpen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen die voortvloeien uit de NEN-EN-IEC 62446-1.
Vanuit de NEN-EN-IEC 62446-1 is het een verplichting om een systeemdossier aan te maken voor elke PV-installatie, groot of klein, Particulier of zakelijk die toegang geeft tot alle relevante documentatie voor de klant zelf, de inspecteur en/of installateur. Het PV-systeem dient voor de in bedrijfstelling altijd te worden beproefd d.m.v metingen.
De categorie 1 meting die voor iedere PV-installatie geldt zijn erg belangrijke metingen die de veiligheid van de installatie waarborgen. De bevindingen dienen aanwezig te zijn in het systeemdossier en geldt voor elke installatie ongeacht de grootte zakelijk of particulier.
Niet alleen visueel moet een installatie inorde zijn maar het moet ook d.n.v metingen beproeft worden. Dit is een onzichtbaar stuk maar ten minste net zo belangrijk. Hieronder een vereenvoudigde uitleg van een drietal metingen die verplicht zijn ( er zijn er nog meer die verplicht zijn) en worden vermeld in de NEN 1010 én de categorie 1 meting vanuit de NEN-EN-IEC 62446-1:
1) Rpe
Dat is de laagohmige weerstand die bij de vereffeningsleiding gemeten dient te worden. Dit is een veiligheidsleiding die ononderbroken dient te zijn met een lage weerstand. Deze leiding heeft als doel de installatie te beschermen tegen ongewilde spanningen die kunnen optreden om ze direct veilig en snel af te kunnen afvoeren naar de aarde. Zo kan er geen letsel onstaan bij aanraking als er toch ongewilde spanning optreden.
Ongewilde spanningen kunnen optreden door o.a. slechte stekkerverbiningen of doorgesleten en/of stuk getrokken kabels bij het installeren en/of na verloop van tijd onstaan doordat de kabels tussen de dakpannen zijn gemoffeld en/of langs scherpe randen van een dakdoorvoer of. Zonder deze veiligheidslijn die juist en goed is aangelegd incl. de juiste metingswaarde ≤ 10 Ω is het zeer onverstandig om de installatie aan te raken, zeker bij vochtig weer.
2) Riso
Dat is een meting die de isolatieweerstand van de gebruikte kabels doormeet incl. de stekkerverbiningen van de zonnepanelen. Hieraan kun je doorgaans zien of de kabels en/of stekkerverbindingen nog juist zijn. Riso fouten kunnen optreden door o.a. stekkerverbiningen die niet goed gemaakt zijn, en/of doorgesleten en/of stuk getrokken kabels bij het installeren en/of na verloop van tijd onstaan doordat de kabels tussen de dakpannen zijn gemoffeld.
De omvormer kan er op uit gaan uit veiligeidsoverwegingen waardoor u rendement verliest. De wat oudere omvormers hebben dat detectiesysteem niet in zich en blijven doorgaans door produceren met alle gevolgen vandien.
3) Circuitimpedantie
De circuitimpedatie is een ingewikkelde term en niet zomaar even uit te leggen. Deze meting meet de weerstand in de kabels aan bijvoorbeeld de AC-zijde ( vanaf de omvomer naar de groepenkast toe) Deze meting is noodzakelijk om de eventuele korstluitingen die kunnen onstaan de installatie-automaat ook daadwerkelijk doet aanspreken.
Inhoud systeem dossier?
In het systeemdossier horen alle relevante documenten van de PV-systeem te zitten zoals o.a:
Het doel van een PV-systeemdossier
Het doel van het systeemdsossier is meervoudig. Als eerste is de PV-eigenaar verzekerd van een digitaal systeemdossier van zijn PV-installatie die ten alle tijde bereikbaar is. Daarnaast kan de installateur voldoen aan de regelgeving omtrent het systeemdossier vanuit de NEN-EN-IEC 62446-1.
Overige partijen, zoals verzekeraars, makelaars bij aankoop en/of verkoop van uw woning kunnen aan de hand van de postcode zien of het huis met zonnepanelen op een kwalitatieve manier is aangelegd en is doorgemeten. En de staus van het onderhoud.
Toegang systeemdossier
Als u toegang wil krijgen tot het systeemdossier is er een nul-meting vereist van de PV-installatie inclsusief een visuele inspectie van de complete installatie.
Visuele inspectie
Tijdens de visuele inspectie wordt er o.a. gekeken naar het kabelmanagement . Waar lopen de kabels langs en hoe is het gemonteerd. Hierbij wordt er o.a. gekeken naar:
Doorvoer van kabels
Kabelroute
Plaats van de omvormer
Groepenkast
Sticker aanduiding
Het dak zelf
Plaats van de omvormer
Groepenkast
Sticker aanduiding